Suksess! Mestring! Resultater! KPI! Lederskap! Samspill! Det hagler med fine ord som skal beskrive hvordan du kan og bør være en god leder. Artikler, ledelsesbøker, tilbakemeldinger fra medarbeidere, blogger (og her kommer en til.. )
Å fylle rollen som leder i dag krever mange styrker på ulikt plan. Du skal være resultatorientert, handlekraftig, konkurranseorientert, menneskeorientert, verdiorientert, se og anerkjenne folka, nytenkende og innovativ, fleksibel, sosial, ha struktur, være ordentlig – rekken av ord er uendelig. Finnes den lederen som rommer alt?
I våre møter med ledere, har mange delt frykt og utfordringer i lederskapet. Utfordringene kan være at en lar seg tappe for energi i møte med enkelte medarbeidere, at lederen opplever å være utydelige på mål og forventninger, og kommunikasjon generelt. ”Det er ikke tid til å drive med ledelse” er en gjenganger. For noen ledere er det mer komfortabelt å være mer ”in love with Excel”, enn i folka. Ikke sjelden møter vi de som har vært knallgode på fag, fått lederjobben i ”premie” og som går fra å kjenne mestring til stress. De har sluttet å glede seg til å gå på jobb, og mange har en ”skuff” full av uløste oppgaver de ikke verken orker eller lengre tror de kan løse. Mange er redde for å bli avslørt at de faktisk ikke kan lederskap, og kanskje ønsker seg et helt annet sted..
Vi møter de lederne som er inspirerende, som står an av når det er tøft, som er tydelige, kjenner mestring, og som gleder seg til å gå på jobb hver dag, – selv når det blåser.
På vår vei ble vi nysgjerrige på hva er forskjellen som utgjør forskjellen på ledere som strever, og på de som trives i rollen som leder. Vi har vært så heldige å få intervjue 16 ledere som har delt sine refleksjoner rundt eget lederskap, og en av de tingene som fremsto som et tydelige fellestrekk var mot.
MOT til å være seg selv. Det å ikke være en kopi av andre vi ser opp til, men være den genuine utgaven av oss selv krever mot og bevissthet. Da gjelder det å ha tenkt over hvem du vil være, og faktisk være det. Du trenger hverken være skolert eller ha en feilfri bagasje for å tenke over hvem du vil være som leder, og faktisk være det – med alle styrker, feil og mangler.
Mange av lederne vi intervjuet, mener at deres egen bagasje er en styrke i eget lederskap. De bruker erfaringene fra eget liv, egne historier, våger å være litt crazy, viser følelser, og de bestreber seg på å være den ekte utgaven av seg selv . Dette gjør at de fremstår som tydeligere og modigere ledere.
MOT til å se seg selv i speilet og gjøre selvrefleksjon. Det er så lett å rette blikket ut og finne årsaken hos andre i stedet for å gjøre seg selv ansvarlig. Som leder har du ansvar. Dersom du er misfornøyd med situasjonen eller medarbeiderne dine, er det kun deg som leder som kan gjøre noe med det.
I intervjuet var vi nysgjerrige på om lederne gir seg selv feedback. De aller fleste gjør det. De tenker over egen rolle, arbeidsoppgavene, møte med medarbeiderne. Er jeg der jeg skal være? Er jeg godt nok forberedt? Håndterte jeg dette på en best mulig måte? Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang.
De skryter av seg selv ved å si ”fy søren, det gjorde du knallbra”, ”Du er bare helt rå” – de gjør det foran speilet, i bilen på vei hjem fra jobb.
MOT til å gå ut av komfortsonen. Et visdomsord sier: ”dersom du gjør det du altid har gjort, vil du få det samme resultatet du alltid har fått” Ingenting kommer av seg selv, og å tenke det vil ikke gjøre noen forskjell. Endring og utvikling kan være ubehagelig fordi da må du kanskje ut av komfortsonen. Den gode nyheten er at når du gjør det vil det frigi energi, og det blir lettere for hver gang.
En av de viktige oppdagelsene i lederundersøkelsen er at selv om de er kjent for å være gode ledere, så kan de grue seg til de store og vanskelige beslutningene og gjennomføringene. Forskjellen fra de vi møter som strever i lederskapet sitt, er at nesten alle av de 16 lederne går bevisst ut av komfortsonen. De vet det er vanskelig situasjon, de gruer seg, men de gjør det – med en gang. De venter ikke fordi de tror det går over, men tar en beslutning og deretter forbereder de seg. De tenker igjennom situasjonen.
Hvilken motstand kan de møte? Hvordan vil for eksempel medarbeiderne reagere? Hvordan skal jeg som leder håndtere det osv. De visualiserer, lager argumenter, trener og trener igjen, til de er trygge på oppgaven.
Det er mange måter å vise mot på. Det er du som definerer hvem du vil være som leder og hvilke områder det er viktig å være modig på i ditt eget lederskap.
Gjennom mange års samarbeid med ledere og teamene deres, ser vi at de lederne som vet hvem de vil være som ledere og er modige på sitt felt, også har team som er stolte og som har lyst til å bidra til fellesskapet. Det gir både arbeidsglede, mestringsfølelse og synlige resultater på bunnlinjen.
«Det er du som definerer hvem du vil være som leder og hvilke områder det er viktig å være modig på i ditt eget lederskap»