Hennes største frykt er bli så innmari skuffet over seg selv nok en gang! Å krabbe inn i det nye året, opp på offerøya, og en gang ut i februar skulle høre seg selv si de samme slitte og elendige unnskyldningene. Alle de repetitive setningene, godt innøvd til hun tror på det selv. Metningspunktet er snart nådd – det å nærme seg den utgaven hun ikke har lyst til å være.
Du tenker kanskje at hun er fiktiv – neida, en flott daglig leder av kjøtt og blod, som så seg i speilet og sa ”nå er det pinadø nok!” Direkte referert og etter tillatelse av lederen.
Gikk fridagene i jula altfor fort? Fikk du ikke gjort (les tatt deg pauser) akkurat slik du hadde ønsket? Forsvant ikke problemene du hadde i 2016 av seg selv, men ligger fortsatt å venter på deg?
Årsskiftet har som alltid lyst som en stjerne, og gitt håp om bedre tider. Nye muligheter, forbedret hverdag, inspirerende nyttårsløfter til seg selv og andre, ønske om å være en bedre leder, være mer glad, mer veltrent, slankere, mer i balanse, et bedre liv, en bedre utgave av seg selv..
Velkommen tilbake til hverdagen! Nytt år og 2017, men fortsatt samme gamle visa. Skrekk scenarie? Ikke i det hele tatt– dette er faktisk en beskrivelse mange kjenner seg igjen i. Gjør du?
Jeg møtte en leder i forrige uke, som jeg møter jevnlig til ledersparring. En leder som leverer gode resultater, har et knallbra team, er ressurssterk, har et stort hjerte, smart som få, et spennende menneske, og som har brukt en del av møtene våre på å rydde i egen bagasje for å styrke egenverdet og kjenne seg stolt over å være seg. Da vi møttes i forrige uke, traff jeg en litt motløs leder som var mer sliten enn uthvilt. Tilbakelagte juledager med alle dets forventninger, med liten plass til seg selv og til å lade av batteriet. Livets utfordringer på godt og vondt. Da var det godt å dumpe ned i en stol med en stor kopp kaffe, dele refleksjoner, tenke høyt sammen og finne gode løsninger og veier inn i det nye året. Noen ganger trenger vi bare litt tid til å riste av oss, og andre ganger er det et lengre lerret å bleke. Den gode samtalen og en god kopp kaffe var denne gangen nok til å riste av seg det verste.
Hver eneste lille ting vi ønsker å endre krever hardt arbeid. Det er så lett å se for seg ”den nye utgaven” men den kommer ikke av seg selv, derfor blir vi også ofte gående med en god intensjon om å forbedre noe, og så holder det bare ikke til mål.
Forskning viser at vi forenklet kan dele hjernen inn i to fungerende systemer.
I autopiloten ligger alle innarbeidede vaner. Autopiloten søker umiddelbare belønninger, og liker ikke endringer. I tillegg er den i stand til å håndtere 11. millioner bits i sekundet. Selvkontrollen derimot utsetter belønninger, og skal forholde seg til nye og uvante ting. Selvkontrollen håndterer 50 bits i sekundet, med andre ord en helt annen kapasitet enn autopiloten. David mot Goliat. Den store kampen mellom dagen i dag og drømmene og målet du har for morgendagen. Autopiloten velger den ”samme gamle visa” altså det du alltid har gjort, og selvkontrollen kjemper sin egen lille kamp for å gjøre endringen. Ikke rart vi krabber opp på offerøya i selvmedlidenhet og gir opp!
Mange ledere sier de trenger en fortrolig sparringspartner som kan bidra til å styrke selvkontrollen og den gode lederhverdagen. En som kan lytte, stille de gode spørsmålene, som kan støtte og utfordre, som heier på og sekunderer, og som forstår en leders hverdag. En sparringspartner som du kan snakke med om det du vil, og i all fortrolighet. Hvor mange kurs og lederutviklingsprogrammer har du vært på, hvor du oppdaget noe spennende og tenkte ”dette skal jeg gjøre når jeg er tilbake på kontoret” I det du gikk over den berømmelige dørterskelen var sannsynligvis alt som før, ferdig programmert og innøvd. Det var det – been there, done that.
Vi har alle smått og stort i livets bagasje som påvirker oss i det daglige. Noen bruker erfaringen som god læring og lar det bli en styrke, mens andre lar den bli en begrensning i sitt eget liv og i eget lederskap. Det verste du kan gjøre er å si at historien din gjør deg til den du er, uten å se på mulighetene ved det. Det betyr ikke at du ikke skal anerkjenne kortene du fikk utdelt i dette livet, men å tenke at som voksen har du likevel spillerom til å velge hvem du vil være som den voksne kvinnen eller mannen, og ut fra de forutsetningene bli den du ønsker å være som menneske, som leder, som forelder, kjæreste. Ingen har sagt det er lett – men det er verdt et skikkelig forsøk.
Gjennom mange år som sparringspartner for mange flotte ledere, har jeg sett at de fleste ønsket å bli tryggere og sterkere som ledere, og å finne det beste i seg selv. Som leder er det viktig å tro på seg selv, eget lederskap og bruke egne styrker mer bevisst. Mange jeg har møtt har manglet visjon og mål for både seg selv og teamet, og ved å jobbe med dette har mange blitt mer krevende og mer tydelig på hva de forventer av teamet sitt. I tillegg blir det lettere å ta de vanskelige samtalene eller å håndtere de vanskelige tingene. Som leder er det å ha bevissthet på egen rolle avgjørende for å være en god leder. Det er bakermesteren som setter lukta i bakeriet. Ved å være en god rolle modell viser du vei og inspirerer teamet, og det blir mer gøy å gå på jobb og lettere å være en god leder.
Ingenting blir bedre av seg selv, og ingen andre kommer til å gjøre jobben for deg!
Det er vanskelig å bli god helt alene. Flere hoder tenker bedre og flere hjerter skaper mer engasjement.
Som sparringspartner for ledere, er det viktig å leve som jeg lærer. Jeg har gode veiledere rundt meg, fordi min selvkontroll også kun har en kapasitet på 50 bits i sekundet. Etter en utfordring fra min veileder, trener også jeg på å endre adferd på de temaene som er viktig for meg. Velkommen i klubben Siri – nytt år, og samme gamle visa.
Vår visjon er å sørge for at det i Norge blir flere ”Godt rusta ledere” som skaper attraktive arbeidsplasser for morgendagens lagspillere.
RightOn Consulting fasiliterer strategiprosesser. Vi hjelper lederteam og deres team til å justere adferd for å evne å levere på strategien. Vi hjelper ledere til å være ekte og endringsglade, som leverer og har stolte og engasjerte team.