Effektive lederteam
Det er lederteamet som skal skal angi retning og etablere gode ledelsesmessige styringssystemer som gir gode rammer for at menneskene i organisasjonen skal fungere optimalt, og som ivaretar helheten fremfor subkulturer.
Ledermøtene er viktig arenaer for å ta strategisk beslutninger, koordinere aktiviteter, jobbe med problemløsing og informasjons deling, og for god gjensidig lederstøtte og lagspill.
Forskning viser at ledergrupper sjelden kan påberope seg å opptre som høy prestasjons lag, – og blir ofte av organisasjonen og verden utenfor opplevd som ineffektive og uproduktive.
De fleste virksomheter har et eget skyggesystem, hvor de uformelle systemene ofte får påvirke mot virksomhetens overordnede mål og intensjon. Gode og effektive lederteam er opptatt av å forstå helheten og sammenhengene mellom de ulike elementene i virksomheten.
Når vi jobber med lederteam benytter vi verktøy og modeller som viser hvilke type resultater effektive lederteam skaper, og hvilke faktorer som påvirker kvaliteten på disse resultatene.
Noen av spørsmålene vi stiller for å måle kvaliteten på ledergruppens resultater og faktorene som påvirker resultatene kan være:
- Hvor effektiv og velfungerende er lederteamet vårt?
- Hvor gode er vi sammenlignet med andre lederteam?
- Vet vi hvem vi vil vi være, for hvem, og hvilken merverdi skaper vi for resten av virksomheten?
- Har vi tillit til hverandre, og takhøyde for diskusjoner og ulike syn?
- Har vi engasjement, ansvarliggjør vi hverandre, og jobber vi i mot samme mål?
- Hva er vi særlig gode på. Hva bør vi forbedre og er vi samstemte på dette?
- Hva konkret kan vi gjøre hvis vi ønsker å utvikle lederteamet?
- Hvordan kan vi dokumentere at vi faktisk har forbedret oss hvis vi setter i gang en utviklingsprosess for lederteamet vårt?
Strategiledelse
Forbausende mange virksomheter har et lite bevisst forhold til virksomhetens mål og strategier.
Strategier feiler som regel ikke fordi de er for dårlige, men fordi de implementeres for dårlig, og fordi ledelsen har for lite eierskap, engasjement og fokus på dette i hverdagen. En strategi er ubrukelig hvis teamet ditt ikke forstår den, ikke er involvert i den, eller ute av stand til å gjennomføre den.
Et strategidokument skal være noe alle i bedriften assosierer med begeistring – en veiviser på hva, hvorfor og hvordan dere sammen skal nå bedriftens mål. Da vil det være lettere for hver enkelt å bidra til det beste for hele bedriften.
Etter en strategiprosess med oss, sitter du som kunde igjen med ett ark som beskriver prosessen, og med ledere og medarbeidere som aktivt har vært involvert og kjenner strategien til fingerspissene.
Et par ting å tenke på:
- Hvor ligger strategidokumentet?
- Hvem i bedriften kan gjengi hva som står i strategidokumentet?
- Når jobbet dere sist med strategien?
- Kan alle ansatte fortelle om visjonen, verdiene og målene?
Er du lei av den nedstøvede strategien og ønsker fornyet fokus på bedriftens retningen og mål sammen med alle folka i virksomheten? Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.